hell's kitchen-szybkie przekaski

Masz jakieś nietypowe zainteresowania, którymi chcesz się podzielić z innymi? Tutaj możesz dyskutować na temat swojego hobby.

Moderator: DKS

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » sobota, 31 października 2009, 21:31

Od jakiegos czasu wymieniam sie z forumowiczami poradami kulinarnymi, czemu by nie zapoczatkowac tematu pichcenia ?

Przedstawie przepis na szybka pizze, na impreze badz inna okolicznosc kiedy glodek sie budzi. :mrgreen:

Skladniki:

ciasto francuskie lub drozdzowe w rolce (lidl biedronka netto)
szynka +salami (dobra tez peperoni) po 50 g
ser zolty najlepiej gouda albo malo zapachowy 50 g (kwestia gustu oczywiscie) ozniej mozna dodac mozarelle lub parmezan
keczup :arrow: w pewnym odbudowanym ze zgliszczy markecie sa keczupy z ziolami -sa najlepsze, pieprz dobre sa ziola, bazylia, kolendra
mozna dac kukurydze, pomidor w cienkich plastrach KONIECZNIE OPROWADZIC WODE BO NIE UROSNIE CIASTO.
czosnek, pieczarki (z 2 ktore mi zostaly zrobilem zakaske) :D

podsmazamy pieczarki starte na kajalnicy plastrowej ok 10min dla 5 dorodnych pieczar
Obrazek

Obrazek

w tym czasie smarujemy ciasto keczupem - max 2 mm warstwa
Obrazek

ser traktujemy blenderem, to samo z miesem zmieszanym z czosnkiem - nie za cienko bo ciezko bedzie rozlozyc na pizzy

Obrazek
Obrazek

na posmarowane ciasto kladziemy najpierw podsmazone pieczarki, pozniej ser i na gore mieso dopiero na to mozna kukurydze z reszta dodatkow.

Obrazek

Piekarnik wstawiamy na 240 stopni blacha na 2 polce od dolu, grzeje sie... w tym czasie biore 2 pieczarki w denku kapelusza robie 5 dziur na wode ktora sie wydzieli wykladam serem, posypuje miesem badz zaklejam cala szczelnie, mozna dodac ziola

Obrazek

Obrazek
kiedy mam gotowe pieczarki wstawiam je z pizza do piekarnika, po zamknieciu skrecam do 220 stopni (od tej pory nie wolno jz otwierac bo ciasto moze nie urosnac)

Obrazek

efekt jest po ok 10 min pieczenia, ciasto faluje jak ocean to jeden ze znakow ze mozna je wyjac trzeba nakroic i sprawdzic czy ciasto jest biale i rozwarstwione jesli tak to ok ;) jesli nie to jeszcze chwila w piekarniku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Smacznego !! czas potrzebny na zrobienie to jakies 10 minut + 12 pieczenia porcja dla 2-3 osob
Zachecam do eksperymentow i podzielenia sie swoimi :arrow: patentami :mrgreen:

Obrazek

Do tego typu kuchni salatka feta chilli czosnek mrynowany fasola czerwona salata pekinska lub lodowa lekko majonezu i jogurtu natural, groch ew kukurydza z pomidorem...niebo w gebie.
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
Smerf Maruda
Posty: 4090
Rejestracja: czwartek, 12 lipca 2007, 11:34
Lokalizacja: Słupsk

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Smerf Maruda » sobota, 31 października 2009, 21:58

Dobre :)
Zostawiłeś trochę dla Smerfa?
Zapraszam do polubienia moich stron . . . . . . - www.ziemia-ustecka.pl

www.facebook.com/artur.mazur.14
www.facebook.com/Stara.Ustka
www.facebook.com/ziemia.ustecka

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » sobota, 31 października 2009, 22:11

Niestety ;) ...dore tylko na cieplo :idea:
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
onyx
Posty: 498
Rejestracja: wtorek, 6 grudnia 2005, 15:21
Lokalizacja: ustka
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: onyx » poniedziałek, 2 listopada 2009, 20:14

Właśnie wróciłam z pracy i - elveez - jesteś winien ślinotoku. Może byś chociaż chusteczką poratował, bo mam klasyczne objawy wścieklizny, a zupka pomidorowa dopiero w 30 % przyrządzona... Masakra! :D
Nie trzeba się nikogo bać. A jeśli ktoś się kogoś boi, to dlatego, że udzielił temu komuś jakiejś władzy nad sobą. (H.Hesse)
http://www.youtube.com/user/OuttaBathroom" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » poniedziałek, 2 listopada 2009, 20:32

Obrazek

bąk ostry tez miecie pozniej..podkolderniki jadowite :mrgreen: albo bulgotniki wanienne (w koncu pieczarki + ser)
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
onyx
Posty: 498
Rejestracja: wtorek, 6 grudnia 2005, 15:21
Lokalizacja: ustka
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: onyx » poniedziałek, 2 listopada 2009, 20:36

Bąk mi niestraszny - katar mam :P Dzięki za śliniak, zupa juz wchodzi w fazę 75 %, więc lada moment... :D
Nie trzeba się nikogo bać. A jeśli ktoś się kogoś boi, to dlatego, że udzielił temu komuś jakiejś władzy nad sobą. (H.Hesse)
http://www.youtube.com/user/OuttaBathroom" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » poniedziałek, 2 listopada 2009, 20:42

Smacznego :mrgreen: :mrgreen:
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
Smerf Maruda
Posty: 4090
Rejestracja: czwartek, 12 lipca 2007, 11:34
Lokalizacja: Słupsk

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Smerf Maruda » poniedziałek, 2 listopada 2009, 21:27

Pomysł elveza jest świetny , tylko należy w regulaminie ustalić , że nie można przepisów podawać po godz. :roll: max. 19:00 , aby ci co im ślinka skapnie, mieli czas zakupić odpowiednie produkty i zrobić to sami. :D
Zapraszam do polubienia moich stron . . . . . . - www.ziemia-ustecka.pl

www.facebook.com/artur.mazur.14
www.facebook.com/Stara.Ustka
www.facebook.com/ziemia.ustecka

Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 7650
Rejestracja: wtorek, 5 kwietnia 2005, 21:39
Lokalizacja: HB 13

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Mirek » niedziela, 22 listopada 2009, 16:05

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Calzone -włoski pieróg
Robiony jest przez Włochów z ciasta drozdzowego -robiłem i uwazam ze z ciasta francuskiego jest lepsze.
Z rolki ciasta francuskiego robie dwa pierogi.
Składnik:
1.Ciasto francuskie
2.mięso -ja użyłem dostepnego w Biedronce miesa juz gotowego pokrojonego z drobiu na tacce ,ostrego z kebaba chyba -ponad 7 zł - daje na cztery pierogi
3.pasta (2 łyzki stołowe przecieru pomidorowego ,3 łyzki wody ,przeciśniety duzy zabek czosnku ,troche suszonej bazyli)
4.jedna pokrojona pieczarka na 1 pieróg
5.przysmazona ,pokrojona cebula(jak kto lubi) moje corka nie lubi i dlatego daje bez(zagiety róg pieroga-bez cebuli :))
6.ser tarty do posypanie i plaster do przykrycia -ja jeszcze daje lazur (plesniowy)
7.pokrojony w kosteczke ogórek konserwowy (mała łyzeczka-objetosciowo)
8.samo żółtko z jajka do posmarowania gotowych pierogów -mi styka na cztery pierogi
9.kubek gorącej wody do zanurzania widelca aby zamknąc pieroga jak na fotce.
Koniecznie dziurki widelcem zrobić!!!
Do rozgrzanego piekarnika na ok 20 min .temp ok 200 C

Do tego robie surówke :
1 jeden seler naciowy
1 puszka ananassów w puszce -kawałki
2-3 łyzki stołowe majonezu (winiary)
Odcedzic sok z ananasów ,odsączone owoce wrzucic do miski,seler naciowy pokroic w dosc grube talary ok 1 cm i dorzucic .Wymieszac z majonezem i do lodówki na przynajmniej 1 godzine.

Smacznego!
Mi styka 1 pieróg na obiad a waze ok 100 kg.

Pozdro
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."

Awatar użytkownika
Smerf Maruda
Posty: 4090
Rejestracja: czwartek, 12 lipca 2007, 11:34
Lokalizacja: Słupsk

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Smerf Maruda » niedziela, 22 listopada 2009, 17:00

Mięso z drobiu ... grillowe?
Jle opakowań?
Zapraszam do polubienia moich stron . . . . . . - www.ziemia-ustecka.pl

www.facebook.com/artur.mazur.14
www.facebook.com/Stara.Ustka
www.facebook.com/ziemia.ustecka

Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 7650
Rejestracja: wtorek, 5 kwietnia 2005, 21:39
Lokalizacja: HB 13

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Mirek » niedziela, 22 listopada 2009, 17:46

Jedno.
Tacka za 7 zł w Biedronce.
Dzielisz to krojone mieso na cztery czesci i masz nadzienie do czterech pierogow.
Smakuje jak srodek z pizzy...

Pozdro
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."

Awatar użytkownika
Topilzin
Posty: 6396
Rejestracja: niedziela, 4 lutego 2007, 13:26

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Topilzin » niedziela, 22 listopada 2009, 17:57

Obżarstwo jest to żądza nieumiarkowana jedzenia i picia: to nieumiarkowanie zależy na jedzeniu bez potrzeby lub nad potrzebę, na wyszukiwaniu pokarmów za drogich, na pożądaniu pokarmów zakazanych, np. mięsa w piątek i sobotę (*), na jedzeniu przed czasem oznaczonym mianowicie w dni postu, na koniec na jedzeniu ze zbytnią chciwością i żarłoctwem. Skutkiem Obżarstwa jest przyćmienie umysłu, próżna wesołość i gadanina, a bardzo często grzech Nieczystości i wszystkie grzechy które z niej pochodzą. Lekarstwem przeciwko Obżarstwu jest Umiarkowanie i Wstrzemięźliwość, która służy i ciału i duszy, a którą tym łatwiej zachowamy, gdy zważymy, iż rozkosz obżarstwa jest nie tylko zbyt krótka, ale nawet zbyt niegodna rozumnej istoty, że osłabia duszę przez grzech, a ciało przez długie bóle głowy i żołądka, i różne ciężkie choroby. :wink:
"Bagatelizować, bagatelizować i jeszcze raz bagatelizować... złapią za rękę, mówić że nie wasza."

Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 7650
Rejestracja: wtorek, 5 kwietnia 2005, 21:39
Lokalizacja: HB 13

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Mirek » niedziela, 22 listopada 2009, 18:28

Jak juz obżarstwo to i cudzołóstwo.....

Kobieta po rozwodzie zawsze podczas seksu będzie już popełniać grzech cudzołóstwa. Również mężczyzna, który się z nią kocha (choćby i nie wiedział, że kocha się z rozwódką). Istnieje jednak pewien wyjątek. Jeśli rozwód nastąpił z powodu zdrady żony, to powyższa reguła nie obowiązuje. Wtedy można się kochać po rozwodzie bez grzechu.
http://www.cytatybiblijne.pl/tag/cudzo%C5%82%C3%B3stwo/" onclick="window.open(this.href);return false;


Pozdro
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » niedziela, 22 listopada 2009, 21:10

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sos bolonez' ser z czosnkiem kielbasa dobry tez boczek pomidor...

bon apetit
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » wtorek, 24 listopada 2009, 07:52

Przekaska czas przygotowania ok 25 min
gotowane kartofelki
przyprawa do miesa badz grilla (malo soli)
szynka parmenska lub boczek

Do piekarnika na podpiekanie 240 stopni na 10 minutek

Ziemniaczek wypija tluszczyk z szynki absorbujac tym samym sol smakuje jak na ognisku :D

Obrazek

Ponizej wersja z parmezanem, ktory moim zdaniem najlepiej podkresla walory smakowe ciasta franc. Jest dosc suchy wiec pizza pieknie wyrasta, w piekarniku jakies 3 cm grubosci po wyjeciu z 1,5 cmz tego cisto to jakies 5 mm. Wystawienie na zimno pizzy zaraz po wyjeciu zamyka w niej powietrze dzieki czemu nie opada , i bywa latwiejsza w zjedzeniu ( nie kruszy sie z niej az tak)

Obrazek
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » sobota, 2 stycznia 2010, 18:35

No to 1 odslona w 2010 roku ;)

Obrazek
Bierzemy szynke prowansalska (inna tez dobra)

Obrazek
z jakiegos przepisu neowego (jest ich zatrzesienie) pieczemy tzw bule srodek moze byc surowy i tak sie go wydlubuje (pompon formujemy robiac kregla trzeba wymasowac bo doklejony odpadnie... wazne ze by chleb byl wypieczony na pewna glebogosc jesli nakluwanie czapki daje rezultat (nie zostaje ciasto) tzn ze scianka tez juz gotowa - niektorzy wypiekaja do konca...

]Obrazek[/URL]

Obrazek
Wlac mozna kazda zupe z grupy wesele-polowanie. Ja wlalem barszcz. Dodalem szynke.
Kapelusik z maselkiem i szynka ciepla podaje sie z sosem tatarskim.
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Adam Marczak
Posty: 87
Rejestracja: piątek, 27 listopada 2009, 16:00
Lokalizacja: Ustka

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Adam Marczak » sobota, 2 stycznia 2010, 19:11

Co do tych "bułeczek" :) Jako przyszły kucharz mogę przyznać, że jest to bardzo wygodny sposób podawania zup czystych, zup zagęszczanych, zup kremów, ale i także gulaszy. W wielu restauracjach podczas wesel befstrogonow podawany jest właśnie w takich bulionówkach wykonanych z chleba. Praktyczność wynika z tego, że zamiast myć naczynia wystarczy chlebek wyżucić, ewentualnie zjeść (ale dopiero gdy zjemy zawartość :twisted: ), ponadto potrawa podawana jak to nie które książki podają po staropolsku - jest cóż bardzo interesująca i prezentuje się wspaniale :) Wiem, że są piekarnie które pieką takie chlebki, ale na prywatny pożytek samemu można ukoronować własne dzieło ;)

Nieposłuszna
Posty: 1
Rejestracja: środa, 30 grudnia 2009, 12:06

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Nieposłuszna » sobota, 2 stycznia 2010, 22:01

Apetytu narobiliście tymi przepisami :wink:
Chyba zatrudnię tu kogoś do gotowania :twisted:

Awatar użytkownika
grooby
Posty: 744
Rejestracja: czwartek, 21 czerwca 2007, 22:32
Lokalizacja: Ustka

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: grooby » niedziela, 3 stycznia 2010, 00:00

To z parapetówy ..... nie mialem czasu, bo goście zapowiedzieli się, ze będa dzwoniąc ..... do domofonu :)

Wrzuciłem to co mialem z lodowki i zadzialało....
Załączniki
DSC00043.JPG
DSC00042.JPG
Proszę pomyśl o ochronie środowiska zanim wydrukujesz ten post

Awatar użytkownika
celestyn
Posty: 3221
Rejestracja: piątek, 1 sierpnia 2008, 22:06

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: celestyn » niedziela, 3 stycznia 2010, 17:13

Nie no do tego wątku chyba przestanę zaglądać bo po przejrzeniu kolejnych postów czuję apetyt jak po strajku głodowym :mrgreen:
Nie ten jest mądrzejszy kto wyżej stoi i głośniej krzyczy
Piszę poprawnie po polsku

Zablokowany