hell's kitchen-szybkie przekaski

Masz jakieś nietypowe zainteresowania, którymi chcesz się podzielić z innymi? Tutaj możesz dyskutować na temat swojego hobby.

Moderator: DKS

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » wtorek, 5 października 2010, 10:02

Gotuje dobre 10 lat. Pare razy zdjalem obiad z sufitu. Ale sie wyrobilem hehehe
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

chlopak_z_ustki
Posty: 1268
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 20:03
Lokalizacja: Ustka/Gdańsk

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: chlopak_z_ustki » czwartek, 7 października 2010, 19:14

Elveez król tematu, spoko niektóre potrawki :) Ale widze ze bez ciasta francuskiego bys sobie chyba nie poradzil :D
Ja czasami bawię się w pizzę, ktoregos razu trafilem na przepis z tej stronki - http://www.lagata.pl/Przez-lata-wypraco ... e-t18.html" onclick="window.open(this.href);return false; pizza mi baaardzo zasmakowała tak wiec polecam :D Generalnie dodaje mniej wody niz w tym przepisie, czasem robie taka mieszanke 50% wody 50% mleka. Z gruboscia ciasta tez bywa roznie, czasem wole cieniutkie czasem grubsze, wtedy trzeba odpowiednio krocej lub dluzej piec. Na wierzch sporo sera a na ser co tam do glowy przyjdzie, pieczarki salami pomidor itd. itp. ;) Pizza wychodzi raz lepsza raz gorsza, sam nie wiem czemu :P
p.s. elveez zarzuc jakims "studenckim" przepisem na cos z makaronem, bo spagetti po paru dniach juz brzydnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » czwartek, 7 października 2010, 19:24

Lubie ciasto, bo jest szybkie w obrobce i jak polatasz szybko sie spala. Gorzej jak browar i siad w fotel.
Przymierzam sie do czosnkowej z serem i grzankami.

obecnie w opracowaniu chleb w jajku i panierce z przyprawami, zielenia ogrodowa i pomidorem + mozarella. szybko i tanio..oraz zdrowo.
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

chlopak_z_ustki
Posty: 1268
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 20:03
Lokalizacja: Ustka/Gdańsk

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: chlopak_z_ustki » czwartek, 7 października 2010, 19:28

Tiaaa z tym browarem to fakt ;)

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » niedziela, 10 października 2010, 18:23

Z cyklu: Niedziela z brzuszkiem :mrgreen:


- kladziemy placek tortilla posmarowan maslem (zeby nie przywarl)
na to ser ( 2 cm od krawedzi sam placek) na ser mozna polozyc kielbase badz szynke, wazne by plasterki czegokolwiek byly cienkie.

-przykrywamy kolejnym plackiem, tego smarujemy keczupem badz sosem, nastepnie dodajemy kolejna warstwe miesa moze byc boczek(ja dalem kaczke w winnie z blendera z dodatkiem czosnku)

-kladziemy 3 placek na niego zotarella (ser bialy) i pieczarki.

Piekarnik juz sie usmiecha nagrzany do 200 stopni.
Potrawa gotowa kiedy krawedzie ciasta podwina sie do gory i z miedzy plackow bedzie widac babelki z sera.
(ok 10 minut) placki zamieniaja sie w cos na podobienstwo chleba z Krajow perskich. do tego mozna zrobic zasmazke z pomodorow i parmezanu i maczac w niej krawedzie chrupiacego placka.
Pieczarki raczej surowe - woda z nich wsiaka w ciasto inaczej moze sie spalic na krawedziach.

Obrazek

Dobre ;)
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

chlopak_z_ustki
Posty: 1268
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 20:03
Lokalizacja: Ustka/Gdańsk

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: chlopak_z_ustki » niedziela, 10 października 2010, 19:45

ślinka cieknie :mrgreen:

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » poniedziałek, 18 października 2010, 17:53

Dzis zbadalem cholesterol...no comment :oops:
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

chlopak_z_ustki
Posty: 1268
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 20:03
Lokalizacja: Ustka/Gdańsk

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: chlopak_z_ustki » poniedziałek, 18 października 2010, 21:59

No nie! A to moj ulubiony temat na forum, zawsze jak widze ze jest nowy post to podnosi sie cisnienie... :P

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » wtorek, 19 października 2010, 10:46

Mi tez sie podnioslo...ale na troszke dluzej..wiec na razie koniec z pichceniem....
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » poniedziałek, 25 października 2010, 12:09

Obrazek

Szybko i lekko.
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 7650
Rejestracja: wtorek, 5 kwietnia 2005, 21:39
Lokalizacja: HB 13

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Mirek » piątek, 3 grudnia 2010, 10:16

Dzis zbadalem cholesterol...no comment :oops:
Od miesiąca jem placki Dukana zamiast białego chleba.
Polecam -przygotowanie zajmuje ok 5 min na dwie osoby.
Skład:
1.jedna łyżka stołowa serka homogenizowanego najlepiej beztłuszczowy(na fotce 3% tłuszczu)
2.jedno jajko
3.trzy łyzki kopiaste otrąb owsianych,pszennych,zytnich-ja stosuje pomieszane.

To jest porcja na 1 osobe.
Zapamiętać proporcje 1,1,3

Na trzy osoby to 3,3,9.

Mieszamy dobrze wszystkie składniki -wyjdzie taka papka i kładziemy na patelnie bez tłuszczu.
Musi byc taka patelnia jak na fotce w przeciwnym razie na teflon potrzeba przetrzec tłuszczem.
Ważne smazymy maksymalnie do 1 min na stronie na full ,,ogniu".
Musowo potrzebna szpachtułka drewniana.
Nie zrażać sie pierwszymi niepowodzeniami.
Dukan 1.jpg
Dukan 2.jpg
Dukan 3.jpg
Placek ,chuda szynka,pomidor,sałata lodowa.
Placek,makrelaitp,itd...
Stosuje od miesiąca i sie jeszcze nie znudziło...
Wszystko bez masła!!!!
Dukan 4.jpg
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."

Awatar użytkownika
Topilzin
Posty: 6396
Rejestracja: niedziela, 4 lutego 2007, 13:26

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Topilzin » piątek, 3 grudnia 2010, 14:58

to już koniec :?
"Bagatelizować, bagatelizować i jeszcze raz bagatelizować... złapią za rękę, mówić że nie wasza."

chlopak_z_ustki
Posty: 1268
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 20:03
Lokalizacja: Ustka/Gdańsk

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: chlopak_z_ustki » wtorek, 12 lipca 2011, 18:50

Ostatnio elveez narobil mi smaka fota ogromnej pizzy, a ze dawno nie bawilem sie w pizzera, to postanowilem troche poczarowac w kuchni :mrgreen:
Sos robie na dwa sposoby: 1 - pomidory z puszki zgniatamy/miksujemy, dodajemy soli, pieprzu, oregano, bazylii, wycisniety zabek czosnku, mieszamy - sos juz gotowy do smarowania ciasta. 2 sposob - polowke drobno posiekanej ceblu podsmazam wraz z 2 wycisnietymi zabkami czosnku, dodaje zblenderowane pomidory z puszki, dodaje zioła, przyprawy i podduszam jeszcze pare minut.
Ciasto: szczerze mowiac czesto mąki(najpierw ja przesiewamy) daje "na oko", ale mysle ze na 500g mąki pol kostki drozdzy bedzie odpowiednie, dwie łyżeczki cukru, łyzeczka soli, do tego szklanka przegotowanej wody. (wlewamy stopniowo, a jak bedzie za duzo to wiadomo sypiemy wiecej maki :mrgreen: ) Ja zawsze zagniatam jakies 7-8min., po czym rozwalkowuje na grubosc ok. 0,5cm. Ciastko nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, kładziemy starty serek a potem składniki jakiekolwiek sobie wymyslimy, tylko raczej nie w jakichs poteznych ilosciach ;) Kiedys nawalalem sera ile wlezie, ale wtedy potrafi "zjechać" z ciasta i jest niefajnie ;) Do piekarnika na 7-8min. - 230stopni. (Wiadomo piekarnik piekarnikowi nierówny, wiec tez trzeba troche poeksperymentowac)
Załączniki
P7110003.JPG
P7110001.JPG

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » wtorek, 12 lipca 2011, 20:34

Wyglada spoko... ze ujme to krotko ;D
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » piątek, 30 września 2011, 14:03

Obrazek

Hardrock cafe - tzw jumbo combo ale jako mix sie sprawdza

Na gorze salata lodowa z sosem z drobiu w niej 3 rurkiz pasta rizotto oliwki, pomidor.
Na dole lodeczki z pieczonego ziemniaka z serem zoltym szczypior i skwarki z gyrosu, na prawo skrzydelka z sosem BBQ, dalej krazki z cebuli cukrowej zasmazane w panierce i na sam koniec kotleciki devolaille i sosiki kazdy do innej przystawki 3 osoby jedza do syta cena 50 zł
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

chlopak_z_ustki
Posty: 1268
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 20:03
Lokalizacja: Ustka/Gdańsk

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: chlopak_z_ustki » piątek, 30 września 2011, 18:33

O, odświeżyłeś mój jeden z ulubionych tematów. Myślałem, że sam przyrządzałeś :D
Serio 3 osoby do syta?

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » piątek, 30 września 2011, 18:53

Ja jem jak pudzian ;) syty bylem na caly dzien a jadlem to o 13

http://www.google.com/search?q=jumbo+co ... 66&bih=628" onclick="window.open(this.href);return false; oczywiscie sa torby co same cale zjedza, ja bym chmury o'rzygal.
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » środa, 12 października 2011, 19:57

Temacik trzeba ruszyc ;D

Zupa czosnkowa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek

skladniki:

- 1 glowka czosnku, ja dalem taki wiekszy ok 10-12 zabkow
- 2 kostki rosolowe
- 1,5 l wody
- ser zolty ok 100 g w kostce ( mile widziany parmezan)
- bulka albo chleb pszenny
- oliwa z oliwek
- serek topiony ok 50 g ja dalem z szynka, znanej firmy na H :mrgreen:
- sol pieprz itd mozna dac lekko majeranku, lekko magi do smaku
- 1 cebula tez srednia.

Ilosc porci 4-5

Wstawiamy wode, z 2 kostkami rosolowymi, czochna siekamy w 2 mm plasterki i dzielimy na 5 czesci - 2/5 pojdzie do gara z gotujaca sie woda, reszta pojdzie na duza patelache z cebula pocieta w kolka ciete na pol, po srednicy. (podsmazac kikla minut na wysokim ogniu do zarumienienia - nie przesuszyc)

Po zagotowaniu mieszamy co kilka minut, z juz wrzuconym serkiem topionym. (mozna dodac skwarki kabanosa albo kielbaski) mozna tez dodac ok 150-170 ml wina czerwonego polslodkiego ( opcja w opracowaniu)

Dodajemy podsmazony czosnek z cebula do wywaru ( od momentu wrzucenia czosnku 25 minut gotowania - ale na srednim ogniu inaczej czosnek sie rozgotuje i bedzie klej do tapet) Poczatkowo zupa sie pieni, skrecic ogien tak zeby zminimalizowac do mininimum pienienie.

W tym czasie na duza patelache po smazonym czosnku wrzucamy chleb pokrojony w kostke, patelnia ma byc juz mocno rozgrzana, chleb zraszamy lekko oliwa, moze byc smakowa ja uzylem tej ze zdjecia, pikantnej z czosnkiem. Trzeba uwazac zeby nie przesadzic, jesli zostalo oliwy po smazeniu czosnku.
Co pare minut podrzucajac chleb na patelni nasaczamy go delikatnie oliwa, polewajac malymi dozami (tzw cienka struga) czekamy az sie zarumieni, mozna sprobowac czy juz lekko chrupie. Jesli tak to dosc oliwy. Na patelni podczas smazenia chleba powinno byc raczej sucho.

Do talerza, miseczki, wrzucamy podsmazone grzanki, posypujemy serem i zalewamy ugtowanym wywarem.
DSC_5054.JPG
DSC_5053.JPG
Zupe nalezy spozywac niezbyt goraca, bo wtedy lepiej smakuje
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » piątek, 14 października 2011, 19:18

Sniadanie Burneiki - na czesc Roberta ;]

-4 jajka
-1,5 lyzki stolowej maki
-przyprawy do jajecznicy (kto co lubi)
-pomidor (szt 0.5)
-1-2 zabki czosnku
-oliwa
-szynka, kielbasa Tak zeby mala patelnie zakryc w 50% nie przesadzac z sola bo mieso stae sie slone podczas smazenia
- mala patelnia zeby omlet mial z 1-1,5 cm wysokosci

Na rozgrzana srednio patelache wrzucamy na sucho szynkie i kielbase..podsmazamy meszajac, kiedy do polowy sie podrumieni, dodajemy czosnek.
-smazac do zarumienienia czosnku , skecamy ogien do 0,5 mocy i dodajemu pomidor.
-kiedy pomidor wyparuje do polowy (mieszany) dodajemy ser i rzucamy szybko 4 jajka, wczesniej zmieszane z maka i przyprawami.
-nie pozwolic do przywarcia omletu do scianek patelachy -caly czas odklejajac podwazajac jak najszersza lopatka
po 5-6 minutach smazenia na pol gwizdka omlet powinien sie rzemieszczac swobodnie po patelni jak schabowy.
Obrocic... i przycziskajac smazyc kolejne 5 minut. Na wierzch pokroic pomidory i dodac koperek albo kolendre lub szczypior :mrgreen:

Mniam ;D ok 2500 kcal dlatego na sniadanie bo to najwazniejszy posilek dnia ( mozna tez smazyc na masle)
Caprrrture.JPG
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » środa, 26 października 2011, 13:24

z Cyklu "po bandzie"

Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Zablokowany