hell's kitchen-szybkie przekaski

Masz jakieś nietypowe zainteresowania, którymi chcesz się podzielić z innymi? Tutaj możesz dyskutować na temat swojego hobby.

Moderator: DKS

chlopak_z_ustki
Posty: 1268
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 20:03
Lokalizacja: Ustka/Gdańsk

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: chlopak_z_ustki » środa, 2 listopada 2011, 12:47

elveez pisze:z Cyklu "po bandzie"

Zrobiłem ostatnio, tyle że nie w takich proporcjach jak tu podano ;) Że bardzo dobre i polecam to nie musze mówić :D Bardzo szybko, prosto, niedrogo i przede wszystkim smaczne.

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » wtorek, 13 grudnia 2011, 20:36

Tararara ;))

Pozorowane diala walki z cholesterolem 8)

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju

mozna dodac cukru...ok 3-4 lyzek cukru pudru - najlepiej do cieklych kladnikow...porzadnie rozmieszac.

W misce wszystkie składniki dokładnie łączymy (najlepiej wyrabiamy ręką). Formujemy kulki wielkości dużego orzecha.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie je spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy przez 20 min. w 200 stopniach.

Obrazek

Obrazek




Nastepnie do kawki i herbaty oraz na choinke... Ciasteczka korzenne:

?250 g mąki
?125 g margaryny Palmy
?100 g cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię
?proszek do pieczenia ? na koniec łyżeczki
?cukier waniliowy
?1 jajko
?1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
?1 łyżka imbiru
?1 łyżeczka cynamonu
?1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
?otarta skórka z cytryny

Mąkę i imbir przesiewam przez sito do miski, mieszam z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodaję miękką margarynę i dokładnie siekam plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.

Kulę ciasta wkładam do lodówki. Kiedy się chłodzi, natłuszczam brytfannę do pieczenia, przygotowuję foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję, układam na blasze w niewielkich odstępach.

Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 7650
Rejestracja: wtorek, 5 kwietnia 2005, 21:39
Lokalizacja: HB 13

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Mirek » środa, 27 czerwca 2012, 12:29

Croissanty
Słynne na cały świat francuskie rogaliki śniadaniowe
Kruche z zewnątrz, w środku puszyste, warstwowe i mocno pachnące, lekko maślane. Najlepsze z masłem i koniecznie ze słodkim dżemem, np. truskawkowym.

Drożdżowe ciasto francuskie, wcale nie tak skomplikowane jak by się mogło wydawać. Nie jest pracochłonne, wymaga jedynie podążania krok po kroku za etapami procedury jego przygotowania i trochę wolnego czasu na czekanie między kolejnymi krokami. Czas wyrastania ciasta to 2 x po 2 godziny. Pierwsze wyrastanie może trwać od 2 do 24 godzin, zatem ciasto na rogaliki można przygotować wieczorem a rozwałkować, zwinąć rogale i dokończyć wyrastanie rogalików następnego dnia rano. Croissanty lubią zimną kuchnię podczas ich przygotowywania.

Przepis: Marcel Haupois, właściciel jednej z najbardziej popularnych francuskich piekarni i cukierni, z książki Lindy Dannenberg, "Paris Boulangerie Patisserie, Recipes from Thirteen Outstanding French Bakeries".


Składniki, 14 - 16 rogalików:

? 2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży
? 70 ml (1/3 szklanki) wody o temperaturze pokojowej
? 568 g (4 szklanki) mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)
? 50 g (1/4 szklanki) cukru
? 1 łyżka soli
? 250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej
? 250 g niesolonego masła średnio schłodzonego
? 1 roztrzepane jajko

Wykonanie:
?W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny.
?Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby na 1 cm. Zostawić na 5 minut. Masło rozpłaszczyć i uformować 12 x 8 cm prostokąt, gruby na 1 cm (masło powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto). Masło ułożyć w dolnej części prostokąta (powinno zajmować 1/3 jego część), zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z masłem zawinąć na górną 1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić brzegi.
?Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego, powinien mieć około 40 cm długości i być na 2 cm gruby. Ponownie złożyć jak list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 10 minut.
?Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, maksymalnie na 24.
?Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala. Układać je na blasze w odstępach 5 cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia.
?20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rogale ponownie posmarować jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni. Rogale piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce.
w.jpg
j.jpg
Ps.Tu pofilowałem jak mozna masło połozyc na ciasto.
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."

Awatar użytkownika
Jka
Posty: 128
Rejestracja: wtorek, 29 maja 2012, 14:09
Lokalizacja: Ustka

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Jka » środa, 27 czerwca 2012, 14:03

Witam.

Eeeeeeeeee tam przejrzałem cały temat i nie ma jak ten przepis :D :P

Obrazek

Pozdrawiam.
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.
http://forum-bron.pl

Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 7650
Rejestracja: wtorek, 5 kwietnia 2005, 21:39
Lokalizacja: HB 13

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: Mirek » sobota, 11 sierpnia 2012, 09:28

POMAZANKA
Dzisiaj słowacka pomazanka:)Przepis od mojej przyjaciółki Viki,którą przy tej okazji serdecznie pozdrawiam:*:):)Jeśli ktoś lubi dojrzałe sery to na pewno ta propozycja przypadnie mu do gustu.Kremowa konsystencja sera i zmysłowy smak który zawdzięcza błękitnej pleśni z delikatnym posmakiem czosnku...mmmm:)Idealnie smakuje na świeżych bagietkach )Polecam:)



SKŁADNIKI:

-100g sera pleśniowego BLUE

-2 łyżki miękkiego masła(lubi więcej)

-2-3 ząbki czosnku



Wykonanie:

Czosnek wycisnąć przez praskę,wymieszać z serem i masłem(można wszystko zetrzeć blenderem).Ja zazwyczaj najpierw dodaje 2 ząbki czosnku i sprawdzam czy nie jest za ostre.Masła też można dać więcej.Sami wyczujecie próbując.Ja robię wszystko na oko bo czasem ser jest bardzo intensywny ,wtedy dodaje więcej masełka.
Doskonałe jak ktos lubi pleśniowe sery!
Dodałem dwie łyzki majonezu aby sie lepeij rozsmarowywało.
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » środa, 13 lutego 2013, 09:56

Na sezon grillowy:
ppolecam lepszą kiłbasę, bo ta tańsza sie wysuszy i nie bedzię na czym kłaść składników.

Nacinamy kiełbasę klasycznie jak do ogniska( nie za głęboko) Rozcinamy naszą kiełbę jak bułkę, zostawijąc jedną strone nie do końca rozciętą, najpierw smażymy strone wewnętrzną (rozciętą) obok można położyć pieczywo nasączone delikatnie oliwą, można je posypać przyprawami do gyrosu, zimniaków pieczonych albo sproszkowanym czosnkiem. (znam takich co robią panierkę z mąki kukurydzianej albo jajka) Kiedy odwrócimy kiełbasę, na upieczoną stronę kładziemy plasterek sera zółtego i zioła do smaku.(grillujemy dalej) Do tego idealnie nadaje się zaprezentowane wyżej przez Mirka smarowidło. Ja do chleba z grilla lubię dać upieczony w całości czosnek który ma konsystencję musztardy i rozsmarowuje sie idealnie.
DSC02827a.jpg
DSC02827a.jpg (67.13 KiB) Przejrzano 1838 razy
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » sobota, 16 marca 2013, 16:52

Obrazek

Deser ;) Na kobietach robi wrażenie ;)
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

stiff
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 8 listopada 2011, 07:39

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: stiff » wtorek, 25 czerwca 2013, 08:02

Zobaczyć minę spragnionego piwosza ... BEZCENNE! Polecam - przetestowałem na ludziach. :D

http://smaker.pl/przepis-zimne-piwko-ni ... 00788.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » sobota, 31 stycznia 2015, 20:17

polecaja piec na papierze nasmarowanym oliwa
wstawiamy do zimnego piekrnika - naciecia co 3-4 mm nasmarowane oliwa i sola
25 minut - 250 stopni
nastepnie dodajemy przyprawy -tu ziola prowansalskie, chilli, przyprawa do kurczaka, fahita, itd co kto lubi
i nastepne 20 minut na 200 stopni bez termo...
sprawdzamy widelcem czy gotowe i wiadomo...
_DSC1887.JPG
_DSC1889.JPG
_DSC1890.JPG
_DSC1891.JPG
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » niedziela, 8 marca 2015, 08:40

jajka z piekarnika

Ubite jajka 6 sztuk, oliwki, cebula, boczek, szynka kurczak, pomidor... co kto lubi...
200 stopni termoobieg - 15 minut.
ziemniaki najpierw podgotowałem ok 15 minut..później piekarnik na 30 minut
resztki z wydrążonych łódeczek na oliwę, piękne chipsy wyszły...

do łódeczek z ziemniaków użyłem dokładnie tego samego...


DSC_2401.JPG
DSC_2402.JPG
DSC_2403.JPG
DSC_2404.JPG
DSC_2405.JPG
DSC_2406.JPG
DSC_2408.JPG
DSC_2410.JPG
DSC_2412.JPG
DSC_2413.JPG
DSC_2415.JPG
DSC_2420.JPG
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » piątek, 27 marca 2015, 09:32

Kiełbasa w sosie chrzanowym :)
DSC_2455.JPG
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » wtorek, 10 listopada 2015, 21:14



Kroimy chleb w kostki ok 2 x 3 cm
Wyciskamy czosnek,
Lekko roztopione masło, mieszamy z wycisniętnym czosnkiem,
Kroimy sery ( mozarella i gouda) oraz wędlinę,
Maczamy składniki w roztopionym maśle z czosnkiem,
Upkładamy konfekcję w szczelinach w chlebku, dodatkowo dodałem chilli i przyprawe do kurczaka - dla smaku.
Wkładamy do piekarnika na 220 stopni na ok 15 minut.
SMACZNEGO !!!
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » sobota, 25 lutego 2017, 13:43



chwile temu gosc otworzył a juz full ma :) polecam
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » wtorek, 21 marca 2017, 20:20

https://www.youtube.com/watch?v=kUs3IkL5bpw" onclick="window.open(this.href);return false;

polecam :) cena szał... ale mozna podziałać.
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Awatar użytkownika
elveez
Posty: 12199
Rejestracja: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 15:01
Lokalizacja: Magierowo / Trocinowo
Kontakt:

Re: hell's kitchen-szybkie przekaski

Post autor: elveez » sobota, 1 kwietnia 2017, 20:25



mmmmmm pyszne
Ciekawostki z regionu i nie tylko. Zapraszam na mój kanał. http://www.youtube.com/user/elveezultra/videos
Obrazek

Zablokowany