CZY POWSTANIE NOWY BLOK PRZY PLACU WOLNOŚCI?
Moderator: DKS
CZY POWSTANIE NOWY BLOK PRZY PLACU WOLNOŚCI?
Mam pytanie odnośnie budowy nowego bloku przy "Feniksie" na Placu Wolności.
TBS jakiś czas temu planował postawienie bloku w wyżej wymienionym miejscu. Po protestach okolicznych mieszkańców odstąpiono od realizacji tego projektu i zapewniano ich, że blok stanie na terenie mało używanego targowiska przy ulicy Krótkiej, lub gdzieś w tych rejonach. Teraz mieszkańczy Placu Wolności i bloku nr 14 prz ulicy Kopernika nieoficjalnie dowiadują się, że powraca koncepcja budowy na trawniku przy "Feniksie". Czy miastu coś o tym wiadomo? Jeśli tak, to dlaczego raz obiecuje się ludziom jedno, a za chwilę, za ich plecami robi się swoje?
To samo pytanie zmieszczone jest w temacie "Mam pytanie do Pana Rzecznika"
TBS jakiś czas temu planował postawienie bloku w wyżej wymienionym miejscu. Po protestach okolicznych mieszkańców odstąpiono od realizacji tego projektu i zapewniano ich, że blok stanie na terenie mało używanego targowiska przy ulicy Krótkiej, lub gdzieś w tych rejonach. Teraz mieszkańczy Placu Wolności i bloku nr 14 prz ulicy Kopernika nieoficjalnie dowiadują się, że powraca koncepcja budowy na trawniku przy "Feniksie". Czy miastu coś o tym wiadomo? Jeśli tak, to dlaczego raz obiecuje się ludziom jedno, a za chwilę, za ich plecami robi się swoje?
To samo pytanie zmieszczone jest w temacie "Mam pytanie do Pana Rzecznika"
-
- Kontakt:
Sorki ze czekała Pani na odpowiedź, ale przyznam się, że szukałem odpowiedzi we wszystkich możliwych źródłach.
Na pewno nie będzie budowy bloku przy Placu Wolności. Wskazana jest ul Fornalska i tam prawdopodbnie już pod koniec sierpnią ruszą prace. Faktycznie kiedyś mówiło się o Placu Wolności, ale z tego co pamiętam Burmistrz na spotkaniał z mieszkańcami to wyjaniał.
Pozdrawiam
Hubert Bierndgarski
Na pewno nie będzie budowy bloku przy Placu Wolności. Wskazana jest ul Fornalska i tam prawdopodbnie już pod koniec sierpnią ruszą prace. Faktycznie kiedyś mówiło się o Placu Wolności, ale z tego co pamiętam Burmistrz na spotkaniał z mieszkańcami to wyjaniał.
Pozdrawiam
Hubert Bierndgarski
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie sprawy.
Pytanie zrodziło się z plotek miedzysąsiedzkich, a ja DOSZEDŁEM do wniosku, że najlepiej spytać u źródła.
Cieszy mnie ten stan rzeczy bardzo i myślę, że pozostałych zainteresowanych też.
P. S. Nick może jest nieco mylący
, ale, już to kilku osobom wyjaśniałem, jestem samcem, a nazwa wzięła sie ze zlepka sylab pewnych imion. Ale wcale się nie przejmuję, czasem musi być wesoło.
DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM Maja
Pytanie zrodziło się z plotek miedzysąsiedzkich, a ja DOSZEDŁEM do wniosku, że najlepiej spytać u źródła.
Cieszy mnie ten stan rzeczy bardzo i myślę, że pozostałych zainteresowanych też.
P. S. Nick może jest nieco mylący

DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM Maja
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
A nie było to czasem tak, że po protestach mieszkańców i interwencji radnych z tego okręgu Burmistrz wycofał się z pomysłu i miasto przez nierozważne pomysły straciło parę tysiaków, które zapłaciło za planyRzecznik Prasowy pisze:Wskazana jest ul Fornalska i tam prawdopodbnie już pod koniec sierpnią ruszą prace. Faktycznie kiedyś mówiło się o Placu Wolności, ale z tego co pamiętam Burmistrz na spotkaniał z mieszkańcami to wyjaniał.

pozdrawiam Krzysztof
-
- Kontakt:
-
kilku radnych wskazywało na to , że mieszkańcy są niezadowoleni, ale burmistrz powiedział, ze wszystko w Ustce sie wali, więc w większości początkowo radni przychylili sie do Jego wniosku, w wyniku konsultacji i protestu mieszkańców, radni odstąpili od stanowiska, żeby w centrum miasta stawiac nowy blok, w ten sposób odbyła sie szczególna forma konsultacji z mieszkańcami.
Blok na Pl. Wolności
Czy nie prościej, zamiast zwalać winę na burmistrza za sprawy będące w kompetencji Rady, po prostu wyjaśnić motywy takiej decyzji? To mieszkańcy Starówki, którzy mają mieszkać w tym domu, chcieli jego lokalizacji jak najbliżej swoich dotychczasowych mieszkań. Dlatego Rada wybrała tą lokalizację, jako dającą możliwość szybkiej realizacji. Gdyby było więcej czasu na konsultacje, lub gdyby okoliczni mieszkańcy szybciej zaczęli protesty, to może nie było by tych strat.
Ta sprawa jest porównywalna z budynkiem postawionym naprzeciw NETTO, pod oknami mieszkańców bloku. Gdyby wcześniej zorientowali się i zaczęli protesty, to może z okien mieliby widok na miejsce wypoczynkowe. Ale tu się kłania brak zainteresowania tym, co jest projektowane w mieście. Chociaż, w tym przypadku nie wydaje mi się, aby pytano o zdanie okolicznych mieszkańców.
Edward Zając
Ta sprawa jest porównywalna z budynkiem postawionym naprzeciw NETTO, pod oknami mieszkańców bloku. Gdyby wcześniej zorientowali się i zaczęli protesty, to może z okien mieliby widok na miejsce wypoczynkowe. Ale tu się kłania brak zainteresowania tym, co jest projektowane w mieście. Chociaż, w tym przypadku nie wydaje mi się, aby pytano o zdanie okolicznych mieszkańców.
Edward Zając