dwumiasto.pl pisze:http://www.dwumiasto.pl/Galerie-zdjec/W ... asakrowany

Moderator: DKS
dwumiasto.pl pisze:http://www.dwumiasto.pl/Galerie-zdjec/W ... asakrowany
GRABARZ pisze:Więc cóż - szczerze mówiąc (pisząc), jestem trochę zawiedziony. Jako, że należałem do jednych z najbardziej zagorzałych zwolenników projektu Pana Michała Rosy, tak teraz odnoszę wrażenie jakby ktoś inny w całej koncepcji maczał palce ...
Zastanawiam się, czy nie można było jeszcze przed odlaniem pomnika w metalu zrobić jego gipsowego odlewu w skali 1:1...
Artur Grabarczyk
rzeźbiarz pisze:Oświadczam, że odlana w brązie figura syrenki jest niezgodna z wykonanym przeze mnie modelem autorskim figury w gipsie w skali 1:1, przekazanym zleceniodawcy w celu zamówienia odlewu w brązie w odlewni.
Fakt ten jest nie do zaakceptowania.
Informuję,że podjąłem stosowne kroki w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji i doprowadzenia do wykonania odlewu figury w brązie, zgodnego z moim autorskim modelem w gipsie.
Porównanie: głowy figury syrenki w modelu mojego autorstwa w gipsie oraz odlewu wykonanego przez odlewnię w brązie (fotografie modelu z dokumentacji autora).
Jerzy Michał Rosa
art.rzeźbiarz
Jeśli można tą drogą, to proszę pamiętać o dzieciach z klasy 2a (rok szkolny 2009/2010) ze Szkoły podstawowej nr. 2 w Ustce, prowadzona przez p. Sylwia Mencel. Ich zaangażowanie powinno zostać wykazane na tablicy pamiątkowej.LOT Ustka pisze: Mimo tych przykrych wypadków ciągle wierzę w ludzi, proszę spojrzeć jak wielu ustczan wsparło budowę pomnika.
LOT "Ustka"
Jak bym miał takie ambicje to bym dał 500 i był bym wymieniony.Topilzin pisze:.Marudo , co jeszcze ?Może ciebie dopisać jako rodzica?Grupę krwi itd.?
W takim razie wypadało by nie wymieniać z imienia nikogo, a nie wymieniać tylko wybranych.Topilzin pisze: Może lepiej jakieś motto , coś z morzem.Jedno zdanie dające do myślenia.Jest Józef Conrad Korzeniowski , Zaruski i cała reszta.Cytat by się znalazł.Trochę wysiłku a nie na odpier....Cały szacunek dla sponsorów ale kogo do diabła obchodzi akurat w tym miejscu jakaś lista.To nie film.
Nie profanujcie .Czasem czy na ogół mniej jest więcej.Nie można byś aż tak małostkowym.Wstydu nie macie.To nie jest cool.Niszczycie w ten sposób waszą pracę i pomysł.
Było zgłosić pomysł, jak zaoszczędzić 22-25 tysięcyTopilzin pisze: Kaszanką to już jest ten cokół.Przecież pomnik jako całość musi być wpasowany w miejsce gdzie stoi.Czy nie?
Głaz narzutowy w okolicy można znaleźć.Do tego transport , osadzenie i rozwalenie starego betonowego cokołu to 5 góra 8 tys. zł.
Nóż mi się w kieszeni otwiera jak pomyślę co można zrobić za 30 tys.
Nie pisz w tym kraju bo to także Twój kraj.Wyobrazam sobie, jak trudne jest zycie artysty w tym kraju.
Po piatkowemu ...No Topek mozesz malego szampana obalac ..jednak glowa na gwint.Po piątkowemu oszpeceniu, nowemu pomnikowi syrenki w Ustce trzeba będzie obciąć głowę i wykonać nowy jej odlew. Osiem lat temu głowę straciła kamienna figura kobiety z pomnika dedykowanego Ludziom Morza.