Wspomnienia o dawnej Ustce.
Moderator: DKS
Re: Wspomnienia o dawnej Ustce.
Na stronie 142 tego wątku jest moja focia z tego miejsca.
http://www.ustka.pl/forum/download/file.php?id=3789" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ustka.pl/forum/download/file.php?id=3789" onclick="window.open(this.href);return false;
"Bagatelizować, bagatelizować i jeszcze raz bagatelizować... złapią za rękę, mówić że nie wasza."
Była, była.Mirek pisze:Na transparencie chyba Centrala Rybna a tej w Ustce nie było.

Na transparencie widać
"CENT...L...BNA
ZA...RYBNE.N.IC
...STC...".
Cały napis brzmiał więc zapewne
"CENTRALA RYBNA
ZAKŁADY RYBNE.N.IC
W USTCE
Nie ten jest mądrzejszy kto wyżej stoi i głośniej krzyczy
Piszę poprawnie po polsku
Musiało być zimno jak diabli owego 1-szego maja bo babuszki ubrane na zimowo.Chyba że wyciągnęły najlepsze ciuchy z szaf aby zademonstrować dobrobyt.
"Bagatelizować, bagatelizować i jeszcze raz bagatelizować... złapią za rękę, mówić że nie wasza."
Tak, budynek w tle to obecna Jadło Chata, patrząc od strony kościoła.Mirek pisze:Po kostce Ustka ale zmyliły mnie te łuki w oknach-ale chyba nad pierwszą pizzeria w Ustce były takie lub są....
Mam podobną 1-majową fotkę pracowników usteckiej Centrali Rybnej z tamtego okresu tyle, że z pl. Wolności. I ludzie ubrani podobnie. Być może maje wtedy rzeczywiście były zimne, ale raczej ludzie po prostu ubierali się w to co mieli najporządniejszego, a we wczesnych latach powojennych zapewne nie dysponowali wielkim wyborem.Topilzin pisze:Musiało być zimno jak diabli owego 1-szego maja bo babuszki ubrane na zimowo.Chyba że wyciągnęły najlepsze ciuchy z szaf aby zademonstrować dobrobyt.
Ja pamietam 1 maja jak śnieg padał.... 

"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."
No bo ty taki stary jesteś , że pamiętasz jak po Ustce mamuty biegały.Ja pamietam 1 maja jak śnieg padał....

- marek milczek
Chciałem jeszcze wrócić do wałkowanego nie raz wątku o "Kciuku Neptuna" lub "Dziale", bo tak dawniej nazywaliśmy to ustrojstwo. Mam chyba najlepszej jakości zdjęcie z 1965 r. Jest na nim w prawie idealnym stanie. Wygląda raczej jak jakiś prymitywny bunkier, a nie fundament pod radar. Ma nawet schodki do pomieszczenia w środku (po co?!!) i jakoś nie mogę sobie wyobrazić, by taka słaba, altanowa wręcz budowla, mogła dźwigać kilkunastu, a może nawet kilkudziesięcio tonowy radar. A poza tym, co za debil wybudowałby taką maszynerię w morzu, mając piękną i wysoką skarpę kilkanaście metrów dalej. Przecież wjazd olbrzymim dźwigiem do morz, by osadzić na fundamencie całą budowlę to idiotyzm. Co o tym sądzicie? A i jeszcze jedno - te radary nie były obrotowe więc po kiego ten słynny kciuk Neptuna?
Ostatnio zmieniony wtorek, 22 lipca 2014, 17:36 przez marek milczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- marek milczek
- wiking
marek milczek pisze:Chciałem jeszcze wrócić do wałkowanego nie raz wątku o "Kciuku Neptuna" lub "Dziale", bo tak dawniej nazywaliśmy to ustrojstwo. Mam chyba najlepszej jakości zdjęci z 1965 r. Jest na nim w prawie idealny, stanie. Wygląda raczej jak jakiś prymitywny bunkier, a nie fundament pod radar. Ma nawet schodki do pomieszczenia w środku i jakoś nie mogę sobie wyobrazić, by taka słaba, altanowa wręcz budowla, mogła dźwigać kilkunastu, a może nawet kilkudziesięcio tonowy radar. A poza tym, co za debil wybudowałby taką maszynerię w morzu, mając piękną i wysoką skarpę kilkanaście metrów dalej. Przecież wjazd olbrzymim dźwigiem do morz, by osadzić na fundamencie całą budowlę to idiotyzm. Co o tym sądzicie? A i jeszcze jedno - te radary nie były obrotowe więc po kiego ten słynny kciuk Neptuna?

ostatni wiking w Rzeczpospolitej
Właśnie z takiego stanu działka skakałem na główke do wody.Wydawało mi sie wysoko i miałem racje- jak miałem wzrostu z 1,20cm jako dzieciak......
Wstawiałem fotkę z tym działkiem na skarpie.
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."
-
Super fotka! Tak jest, wszystko zostało już potwierdzone (nie tylko na tym forum) - to była podstawa pod radar, szkoda, że się nie zachowało bo to był unikat na skalę całej Polski. Chociaż dla niektórych to kawał złomu i betonu...
-
Marku Milczku czy posiadasz może jakąś wiedzę na temat ruinek za traktem solidarności? Zdjęcia też mile widziane. Temat również wałkowany na forum wielokrotnie.
Chciałbym zapytać się również o schron na obecnym osiedlu "na wydmie". Widział to ktoś, duże to było? O fotkach chyba można tylko pomarzyć.

Schron był.O le pamięć nie myli to gdzieś 10x20m z łukowym sufitem.Stał wiecznie pod wodą.O ile pamiętam to miał jeszcze boczne pomieszczenia i schodziło się do niego po schodkach.
Całość pod ziemią.Gdzieś chyba za dzisiejszym Poldanet.
Całość pod ziemią.Gdzieś chyba za dzisiejszym Poldanet.
- marek milczek
Niestety, nie mam. Ale ostatnio przeglądałem swoje foty i znalazłem trzy ciekawe. Pierwsza to widok gaZOWNI od strony fontanny przy dawnym ADM-ie. Miała kształt misy. Gazownie fajnie widać. Druga - widok na willę Kepkego od strony Korabia. Ostatnia to widok na port od strony elewatora. teraz nie mam dostępu do skanera. Jak mi się uda to wstawięchlopak_z_ustki pisze:Marku Milczku czy posiadasz może jakąś wiedzę na temat ruinek za traktem solidarności? Zdjęcia też mile widziane. Temat również wałkowany na forum wielokrotnie.Chciałbym zapytać się również o schron na obecnym osiedlu "na wydmie". Widział to ktoś, duże to było? O fotkach chyba można tylko pomarzyć.
Zwykły aparat cyfrowy i dobre oświetlenie-moze byc słońce.teraz nie mam dostępu do skanera.

- marek milczek
również nie mam, a telefon padaczkaMirek pisze:Zwykły aparat cyfrowy i dobre oświetlenie-moze byc słońce.teraz nie mam dostępu do skanera.

Ustka szkoła i kościół.Na stemplu pocztowym rok 1947
o ile dobrze zrozumiałem, to jest gdzieś na forum fota ukazujaca tę podstawę radaru jeszcze na górze skarpy - można prosić o linka do niej?Mirek pisze:Właśnie z takiego stanu działka skakałem na główke do wody.Wydawało mi sie wysoko i miałem racje- jak miałem wzrostu z 1,20cm jako dzieciak......
Jeśli na stempel pocztowy, którego nie widać pochodzi z 1947 roku, to wynika z tego, że w pierwszych latach powojennych w obiegu były poniemieckie karty pocztowe. Z tego co kojarzę to było chyba dość częste zjawisko na ziemiach odzyskanych.Mirek pisze:Ustka szkoła i kościół.Na stemplu pocztowym rok 1947
O ile pamiętam na forum nie ma zdjęcia usteckiej podstawy poniemieckiego radaru jeszcze u góry na skarpie.yani pisze:o ile dobrze zrozumiałem, to jest gdzieś na forum fota ukazujaca tę podstawę radaru jeszcze na górze skarpy - można prosić o linka do niej?Mirek pisze:Właśnie z takiego stanu działka skakałem na główke do wody.Wydawało mi sie wysoko i miałem racje- jak miałem wzrostu z 1,20cm jako dzieciak......
Sam wstawiałem tą fotkę ale sam jej teraz nie mam.O ile pamiętam na forum nie ma zdjęcia usteckiej podstawy poniemieckiego radaru jeszcze u góry na skarpie.
Ale wiem kto ma.....