No to tak skrótowo omawiamy, a raczej pokazujemy.Jka pisze: Zostało do omówienia ostatnie Shooting Chrony, ale to może opisze później.
![]()
Urządzenie to służy mi nie tylko do kontroli V wystrzeliwanego śrutu.
Nim mogę sobie pomierzyć prędkość dolotową tego śrutu na np. 50m. Jako że ja praktycznie strzelam od 10m do 45/50m czasami wykorzystuję takie "Chrono" do zmierzenia prędkości "przelotowej" i stawiam go sobie np. na 25/39m itd. ot taka strzelecka

Shooting Chrony dzięki swojej budowie jest wykorzystywania u mnie w broni palnej (pistolety).
Kupiliśmy jakąś partię amunicji i widzimy na tarczy że nie mamy takiego skupienia jak wcześniej z innej amunicji, wtedy mając takie ustrojstwo, sprawdzamy sobie taką amunicje strzelając kilka razy przez takie "Chrony" i widzimy jakie mamy odchyłki w prędkości poszczególnych strzałów i to pozwoli nam spróbować domyślić się że może to

Oj niejeden strzelec by się zdziwił po takich pomiarach jak nie równo latajaca może być amunicja i to z tej samej paczki, partii itp.
Samo Chrony z potrzebnymi - (przynajmniej mnie) dodatkami wygląda tak.

Tak więc od góry widzimy rozłożone urządzenie zasilane baterią, na nim wyświetlacz, który podłączamy do skrzyneczki

W zasadzie mając już tak to zrobione jak na na fotce wyżej możemy już korzystać z tego urządzenia na świeżym powietrzu.
Ja poszedłem dalej, chcąc mieć zawsze jednakowe warunki oświetleniowe przy pomiarze, zakupiłem sobie "Sztuczne Słonce "

I wygląda to teraz tak, ważnymi dodatkami są to co pozaznaczałem.

Po podłączeniu do prądu mamy taki widok.

I taki.

Teraz zostało tylko to czyli sam pomiar.

I tutaj ważne jest byśmy zachowali odpowiedni dystans pomiędzy lufą a pierwsza bramka "Chrony" wartości te jak się nie mylę podane są w obcojęzycznej instrukcji, dla śrutu ja stosuje nie mniej iż 1-jeden metr a nie więcej niż 120cm. Zostało tylko strzelać, i zapisywać wyniki, można je też wydrukować na specjalnej drukarce.
Ja zapisuje w zeszycie o tak.

Na czerwono zaznaczyłem nazwę śrutu, kaliber i wagą tego śrutu, a na zielono ile to jest J
A te J obliczyłem sobie już w domu mając w komputerze taki oto kalkulator

Po lewej puste okienka po prawej już po wpisaniu tego co potrzeba i mamy gotowy wynik.

O proszę jakie to proste a na początku tak groźnie to wszystko wyglądało

I to wszystko co mogę napisać o swoich urządzeniach pomiarowo - kontrolnych, z premedytacją piszę kontrolnych bo my robiąc pomiar dokonujemy jakiejś tam kontroli dla siebie mamy pewne wyobrażenie o tym jak mamy poustawiane nasze sprzęty, jak nam one strzelają, bo uwierzcie mi to co nieraz kupujemy, nijak ma się do prawdy, i możemy się niemiło zdziwić co nam wyjdzie na takim pomiarze.
Nie będę się może teraz o tym rozpisywał, napiszę tylko że starajmy się tak regulować nasze wiatrówki by nie przekraczać tego co wywalczony kilka lat temu i na co zezwala nam ustawa. By nie dawać pożywki "pismakom" na pisanie artykułów wielkimi literami że tam a tam policja znalazła, złapała, takiego a takiego bo strzelał, resztę znacie z prasy.

Własnie Policja

Ba jestem w 1000% pewien że rusznikarze z usług których korzystają Policjanci, po złapaniu kogoś z czymś za 99zl (bo to nawet nie warto wiatrówka nazwać) też nie mają na swoje urządzenia papierka z CLK i tutaj w razie czego upatruję możliwości wygrania takiej sprawy.
Ale nikomu nie życzę by do tego doszło.
Bo poczytajcie: jakie mogą być idiotyczne sytuacje, wiem dużo tam tego jest 75% nic nie wnosi do tematu, ale warto wiedzieć, jakie kuriozum może nas spotkać, milej lektury

http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=112621&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam.
Jka