Jest szansa dla wodnego ambulansu w Ustce
Moderator: DKS
Jest szansa dla wodnego ambulansu w Ustce
http://ustka.naszemiasto.pl/artykul/323 ... ,id,t.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdro
Pozdro
"Bardzo też pożytecznie bywa najsamprzód zdzielić świadka, ledwo wejdzie, mocno kijem po głowie, od czego ten bardzo zdumiony bywa, a przeto i do kłamstwa nieskory."
Re: Jest szansa dla wodnego ambulansu w Ustce
Pozwolę sie odnieść do tego pomysłu może nie jako autorytet ale może jako znawca tematu teoretycznie i ze strony praktycznej
Osobiście uważam , że jest to świetny pomysł praktykowany już od dawna na Mazurach.Zwłaszcza w sezonie letnim gdy wczasowicze w trakcie opalania rozciągają się na całej długości plaży ,często w miejscach do których ambulansem nie można dojechać taka karetka jest alternatywą zapewniającą szybkie dotarcie do pacjenta ,zabezpieczenie go jak również dostarczenie pacjenta do drogi twardej, w miejsce skąd pacjent może być podjęty przez ambulans .To ważne zwłaszcza dla pacjenta ponieważ każda minuta sie liczy zwłaszcza w przypadkach związanych z zagrożeniem życia.Jak wiadomo zapewne będzie to łódź hybrydowa z noszami a wiec szybka łódź umożliwiająca nie tylko szybki transport ale zwłaszcza szybkie dotarcie do pacjenta .Śmiem zaryzykować pogląd , że w sezonie letnim szybciej do Rowów dotrze wodna karetka niż jadący drogą ambulans co na pewno przyspieszy rozpoczęcie medycznych czynności ratunkowych .
Zastanawiam się tylko bo na razie nie jest to jasno powiedziane jakim zespołem będzie ta wodna karetka.Pytanie czy będzie ona obsadzona w myśl ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym zespołem w Podstawowym czy Specjalistycznym?
W pełni popieram pomysł pogotowia!
Osobiście uważam , że jest to świetny pomysł praktykowany już od dawna na Mazurach.Zwłaszcza w sezonie letnim gdy wczasowicze w trakcie opalania rozciągają się na całej długości plaży ,często w miejscach do których ambulansem nie można dojechać taka karetka jest alternatywą zapewniającą szybkie dotarcie do pacjenta ,zabezpieczenie go jak również dostarczenie pacjenta do drogi twardej, w miejsce skąd pacjent może być podjęty przez ambulans .To ważne zwłaszcza dla pacjenta ponieważ każda minuta sie liczy zwłaszcza w przypadkach związanych z zagrożeniem życia.Jak wiadomo zapewne będzie to łódź hybrydowa z noszami a wiec szybka łódź umożliwiająca nie tylko szybki transport ale zwłaszcza szybkie dotarcie do pacjenta .Śmiem zaryzykować pogląd , że w sezonie letnim szybciej do Rowów dotrze wodna karetka niż jadący drogą ambulans co na pewno przyspieszy rozpoczęcie medycznych czynności ratunkowych .
Zastanawiam się tylko bo na razie nie jest to jasno powiedziane jakim zespołem będzie ta wodna karetka.Pytanie czy będzie ona obsadzona w myśl ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym zespołem w Podstawowym czy Specjalistycznym?
W pełni popieram pomysł pogotowia!
zobrazuj nam proszę różnicęMEDYK pisze:Pytanie czy będzie ona obsadzona w myśl ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym zespołem w Podstawowym czy Specjalistycznym?

?Nie ma granic tego, co można osiągnąć, jeśli się nie dba komu zostanie przypisana zasługa?
Ronald Reagan
nie piszę poprawnie po polsku
Ronald Reagan

A zamiast tego, wystarczy skuteczna koordynacja obecnych służb (ratownicy na plaży), służb posiadających łodzie motorowe (znowu zdaje się ratownicy) i służb medycznych.
Zastrzegam sobie wszelkie prawa do wszelkich tresci przeze mnie publikowanych na wylacznosc.
Tępię przejawy absurdu, GRATIS!!
Tępię przejawy absurdu, GRATIS!!
Co z tą karetką wodną? Czy na sylwka będzie patrolować plażę?
Jak ktoś sobie strzeli w głowę lub inną kończynę albo się zakrztusi.
Czy nie lepszy byłby taki np. poduszkowiec.Prosto z plaży do słynnej usteckiej kliniki .
Może jakiś mały bilansik za rok 2011 bo jakoś cisza w eterze.

Jak ktoś sobie strzeli w głowę lub inną kończynę albo się zakrztusi.

Czy nie lepszy byłby taki np. poduszkowiec.Prosto z plaży do słynnej usteckiej kliniki .
Może jakiś mały bilansik za rok 2011 bo jakoś cisza w eterze.
"Bagatelizować, bagatelizować i jeszcze raz bagatelizować... złapią za rękę, mówić że nie wasza."
mała amfibia była by lepsza
http://www.google.pl/imgres?q=amfibia+m ... ODw&zoom=1
https://pl.fotolia.com/id/81447590
- ewcioszek181
- Kontakt:
Dobry pomysł ale mało realny znając naszych włodarzy włożą kasę w inne mniej potrzebne rzeczyBakłarzan pisze:mała amfibia była by lepsza
Ten wodny ambulans to kolejny babol ratusza i utopienie kasy. Jedyną szansą jest go sprzedać i odzyskać możliwie najwięcej pieniędzy, zamiast topić kolejne w jego utrzymanie.
Nie ten jest mądrzejszy kto wyżej stoi i głośniej krzyczy
Piszę poprawnie po polsku
Celestyn, jest mały problem! Tak się składa, że ustecki ratusz ma tylko tyle wspólnego z wodną karetką, że działa ona i stacjonuje w Ustce. Nie nasz pomysł, nie nasza kasa na jego realizację i funkcjonowanie. Z mojego punktu widzenia jest to bubel; lepiej, i chyba taniej by było kupić zwykłą "erkę". I nie piszę dlatego, że jednym z efektów jej działania w minionym sezonie było uszkodzenie mojego i innych jachtów.
Karetka wodna mogłaby mieć rację bytu na Alandach czy innym wybrzeżu pełnym wysepek, do których można dotrzeć tylko wodą. Na naszym płaskim brzegu cykl ratowniczy z użyciem karetki wodnej trwa dłużej niż z wezwaniem karetki lądowej.
Jeśli na zakup karetki wodnej wydano fundusze unijne, to musi ona istnieć przez 5 lat. Jeśli więc musi gdzieś stacjonować, to lepiej niech będzie w Ustce niż w innym porcie. Zawsze to plus przy reklamowaniu bezpieczeństwa wczasowiczów na usteckich plażach.
Edward Zając
Karetka wodna mogłaby mieć rację bytu na Alandach czy innym wybrzeżu pełnym wysepek, do których można dotrzeć tylko wodą. Na naszym płaskim brzegu cykl ratowniczy z użyciem karetki wodnej trwa dłużej niż z wezwaniem karetki lądowej.
Jeśli na zakup karetki wodnej wydano fundusze unijne, to musi ona istnieć przez 5 lat. Jeśli więc musi gdzieś stacjonować, to lepiej niech będzie w Ustce niż w innym porcie. Zawsze to plus przy reklamowaniu bezpieczeństwa wczasowiczów na usteckich plażach.
Edward Zając
racjaEdward pisze:Celestyn, jest mały problem! Tak się składa, że ustecki ratusz ma tylko tyle wspólnego z wodną karetką, że działa ona i stacjonuje w Ustce. Nie nasz pomysł, nie nasza kasa na jego realizację i funkcjonowanie. Z mojego punktu widzenia jest to bubel; lepiej, i chyba taniej by było kupić zwykłą "erkę". I nie piszę dlatego, że jednym z efektów jej działania w minionym sezonie było uszkodzenie mojego i innych jachtów.
Edward Zając

Nie ten jest mądrzejszy kto wyżej stoi i głośniej krzyczy
Zmarnotrawiono moje ( czyli niczyje) unijne pieniądze.Zastanawiam się gdzie to zgłosić.Jeśli na zakup karetki wodnej wydano fundusze unijne

Myślę że państwo polskie też płaci składki do Brukselli.
Ciekawe czyją forsę będą marnotrawić spasione tyłki urzędasów jak skończy się unijna manna z nieba?

Czyj podpis widnieje pod projektem? Galla Anonima?
"Bagatelizować, bagatelizować i jeszcze raz bagatelizować... złapią za rękę, mówić że nie wasza."
Masz zamiar zabrać się z czyszczenie Stajni Augiasza? Porywać się z motyką na słońce? Płk. Przybył miał przynajmniej pistolet ... A może warto wpierw uporządkować usteckie sprawy? I to te naprawdę ważne, mające wpływ na pozycję naszego miasta i stan jego finansów.
Edward Zając
Edward Zając
Porządkujecie usteckie sprawy o ile pamięcią sięgam.Ja nic nie będę sprzątał bo nie nabrudziłem.Od sprzątania są wybrańcy i organy kontrolujące władzę.Od szperania prasa.
Zadaję tylko forumowe oczywiste i uprawnione pytanie jakie nazwiska stoją za tym bublem i kto za to odpowiada?Wiem że odpowiedzi nie będzie ale spróbuję dla zabawy.
Bo że to bubel i marnotrastwo to chyba bezdyskusyjne czy nie?
Chyba nieskomplikowane.Może tajemnica jakaś?Pewnikiem jest że firmował to niejako Olech bo robił sobie fotki w noszach na burcie.
Nie ma dużych spraw i małych.Zęby też trzeba myć codziennie i to kilka razy.
Obligatoryjnie ktoś powinien się zająć marnotrastwem pieniedzy a nie bredzić o wielkich usteckich sprawach.To są akurat duże pieniądze i duża sprawa.No chyba że kol. Edward steruje strumieniami miliardów.
Jak znam życie to za bublami stoją zawsze duże "wałki".Może w tym jedynym wypadku akurat nie.Zdarza się ponoć.
Problemem jest już nawet otrzymać odpowiedź na proste pytania.
Tym wszystkim pułkownikom natomiast a jest ich kilkakrotnie za dużo to oprócz broni dał bym im ich instrukcje obsługi.Może w tym wypadku trafiło na dobrego ale tego akurat nie wiem.
Zadaję tylko forumowe oczywiste i uprawnione pytanie jakie nazwiska stoją za tym bublem i kto za to odpowiada?Wiem że odpowiedzi nie będzie ale spróbuję dla zabawy.
Bo że to bubel i marnotrastwo to chyba bezdyskusyjne czy nie?
Chyba nieskomplikowane.Może tajemnica jakaś?Pewnikiem jest że firmował to niejako Olech bo robił sobie fotki w noszach na burcie.
Nie ma dużych spraw i małych.Zęby też trzeba myć codziennie i to kilka razy.
Obligatoryjnie ktoś powinien się zająć marnotrastwem pieniedzy a nie bredzić o wielkich usteckich sprawach.To są akurat duże pieniądze i duża sprawa.No chyba że kol. Edward steruje strumieniami miliardów.
Jak znam życie to za bublami stoją zawsze duże "wałki".Może w tym jedynym wypadku akurat nie.Zdarza się ponoć.

Problemem jest już nawet otrzymać odpowiedź na proste pytania.
Tym wszystkim pułkownikom natomiast a jest ich kilkakrotnie za dużo to oprócz broni dał bym im ich instrukcje obsługi.Może w tym wypadku trafiło na dobrego ale tego akurat nie wiem.
słyszałem ze podobno zamiast tego wodnego ambulansu mamy mieć w Ustce ten statek co ratował surfera podczas sztormu w ubiegłym tygodniu
https://pl.fotolia.com/id/81447590
Na dzisiejszej sesji odbyła się ożywiona dyskusja radnych na temat wniosków z funkcjonowania karetki wodnej podczas ubiegłorocznego sezonu. Zdania były podzielone, dużo było kontrowersji. Bardzo wiele krytycznych uwag wygłosił radny Zając, który zażądał spotkania w sprawie ambulansu jeszcze przed nadchodzącym sezonem. Zarzucał między innymi że:
- karetka stacjonuje nie w tym miejscu w którym powinna, według niego powinna stacjonować na kotwicy na morzu w pobliżu plaży, nie zaś w głębi portu,
- porusza się po porcie łamiąc przepisy portowe (przekracza dozwoloną prędkość),
- pokoje ratowników w stacji ratownictwa wykorzystywane były do wypoczynku przez ich rodziny i letników (tak to zrozumiałem)
Zresztą jako forumowicz z pewnością przybliży nam dokładniej swoje uwagi.
Radny Błądkowski zauważył, że po wybudowaniu kładki portowej będzie kolizja w funkcjonowaniu karetki i kładki.
Pytanie czy trzeba będzie za każdym razem ewakuować pieszych z kładki i ją złożyć aby karetka mogła dopłynąć w miejsce zdarzenia?
Z kolei radny Koski zastanawiał się czy koszty przedsięwzięcia i funkcjonowania karetki w stosunku do ilości i rodzajów interwencji są uzasadnione (wyszczególnienie poniżej). Radny Nycz ripostował że życie ludzkie jest bezcenne.
Radny Koski poprosił o upublicznienie sprawozdania pogotowia jakie otrzymali radni, co niniejszym czynię i zapraszam do dyskusji.
Chciałbym tylko zauważyć, że karetka i ratownicy wodni nie zdołali niestety uratować nurka, który utonął podczas pracy w usteckim porcie.
- karetka stacjonuje nie w tym miejscu w którym powinna, według niego powinna stacjonować na kotwicy na morzu w pobliżu plaży, nie zaś w głębi portu,
- porusza się po porcie łamiąc przepisy portowe (przekracza dozwoloną prędkość),
- pokoje ratowników w stacji ratownictwa wykorzystywane były do wypoczynku przez ich rodziny i letników (tak to zrozumiałem)
Zresztą jako forumowicz z pewnością przybliży nam dokładniej swoje uwagi.
Radny Błądkowski zauważył, że po wybudowaniu kładki portowej będzie kolizja w funkcjonowaniu karetki i kładki.
Pytanie czy trzeba będzie za każdym razem ewakuować pieszych z kładki i ją złożyć aby karetka mogła dopłynąć w miejsce zdarzenia?
Z kolei radny Koski zastanawiał się czy koszty przedsięwzięcia i funkcjonowania karetki w stosunku do ilości i rodzajów interwencji są uzasadnione (wyszczególnienie poniżej). Radny Nycz ripostował że życie ludzkie jest bezcenne.
Radny Koski poprosił o upublicznienie sprawozdania pogotowia jakie otrzymali radni, co niniejszym czynię i zapraszam do dyskusji.
Chciałbym tylko zauważyć, że karetka i ratownicy wodni nie zdołali niestety uratować nurka, który utonął podczas pracy w usteckim porcie.
- Załączniki
-
- karetka-1.jpg (179.35 KiB) Przejrzano 3365 razy
-
- karetka-2.jpg (176.14 KiB) Przejrzano 3365 razy
-
- karetka-3.jpg (203.4 KiB) Przejrzano 3365 razy
rozumiemy się? Będziemy się rozumieć, będzie dobrze... nie będziemy się rozumieć... rozumiemy się?
Kilka rozszerzeń moich uwag co do karetki wodnej:
moim zdaniem powinna nadal stacjonować w Ustce; to nawet element promocji
nie powinna stać w głębi portu, lecz w awanporcie lub na kotwicy przy plaży, a więc przed ew. kładką
pacjenta na noszach najłatwiej jest przenieść do karetki właśnie w awanporcie
obsłudze karetki niepotrzebne są pokoje wypoczynkowe, ponieważ dojeżdża ze Słupska
uwaga o rodzinach dotyczyła SAR - kiedyś szukając ratowników w Stacji znalazłem tylko kobietę z dziećmi
nawet statek ratowniczy płynąc na akcję w porcie nie rozwija maksymalnej prędkości
co do uwag radnego Nycza: fakt, karetka spowodowała uszkodzenia jachtów; również mnie to kosztowało kilkaset złotych. Nie podnoszę jednak osobistych strat, lecz chciałbym wyeliminować potencjalne zagrożenia oraz zwiększyć możliwość skutecznej interwencji karetki. Mogę dodać, że prawdopodobnie w tym sezonie mój jacht nie będzie stał w usteckim porcie, więc nie idzie mi o jego bezpieczeństwo.
Edward Zając
nie powinna stać w głębi portu, lecz w awanporcie lub na kotwicy przy plaży, a więc przed ew. kładką
pacjenta na noszach najłatwiej jest przenieść do karetki właśnie w awanporcie
obsłudze karetki niepotrzebne są pokoje wypoczynkowe, ponieważ dojeżdża ze Słupska
uwaga o rodzinach dotyczyła SAR - kiedyś szukając ratowników w Stacji znalazłem tylko kobietę z dziećmi
nawet statek ratowniczy płynąc na akcję w porcie nie rozwija maksymalnej prędkości
co do uwag radnego Nycza: fakt, karetka spowodowała uszkodzenia jachtów; również mnie to kosztowało kilkaset złotych. Nie podnoszę jednak osobistych strat, lecz chciałbym wyeliminować potencjalne zagrożenia oraz zwiększyć możliwość skutecznej interwencji karetki. Mogę dodać, że prawdopodobnie w tym sezonie mój jacht nie będzie stał w usteckim porcie, więc nie idzie mi o jego bezpieczeństwo.
Edward Zając
Promocja głupoty i marnotrawstwa środków.
Zwłaszcza w Ustce gdzie nie ma przychodni z prawdziwego zdarzenia nawet na lądzie.
Mieszkańców i turystów macie za idiotów?
Jeśli koledze Nyczowi tak bardzo zależy na życiu i zdrowiu ludzi to tymbardziej powinien być przeciw takim durnowytym pomysłom.
No .. dorobiliśmy się nowego speca od promocji ,na to wychodzi.

Gdyby to Ustka miała kupować karetkę wodną za swoje pieniądze - byłbym przeciw!
Gdyby to Ustka miała pokrywać koszty jej utrzymania - byłbym przeciw!
Karetka jest i stanowi ten element zabezpieczenia usteckiej plaży, którego nie mają konkurencyjne miasta. To jest plus, który można wykorzystać opisując nasze plaże jako bardziej bezpieczne. Problem w tym, aby nie stała ona w głębi portu, lecz była widoczna dla kąpiących się. W tej sprawie interesuje mnie to, co jest korzystne dla miasta.
Nie uważam się za eksperta od promocji, ale w różny sposób promocją Ustki, prywatnie, zajmuję się od kilkunastu lat. I dobrze by było, aby więcej osób też coś w tym kierunku robiło, zamiast tylko krytykować.
Edward Zając
Gdyby to Ustka miała pokrywać koszty jej utrzymania - byłbym przeciw!
Karetka jest i stanowi ten element zabezpieczenia usteckiej plaży, którego nie mają konkurencyjne miasta. To jest plus, który można wykorzystać opisując nasze plaże jako bardziej bezpieczne. Problem w tym, aby nie stała ona w głębi portu, lecz była widoczna dla kąpiących się. W tej sprawie interesuje mnie to, co jest korzystne dla miasta.
Nie uważam się za eksperta od promocji, ale w różny sposób promocją Ustki, prywatnie, zajmuję się od kilkunastu lat. I dobrze by było, aby więcej osób też coś w tym kierunku robiło, zamiast tylko krytykować.
Edward Zając
Ciekawe ile plaż obstawiłby w sezonie ratownikami za te pieniądze? Spodziewam się, że bez problemu byłyby strzeżone wszystkie plaże w całej Ustce, w tym cała zachodnia do trzeciego molo, do tego ze trzy razy dłuższe odcinki w Orzechowie, Poddąbiu, Dębinie i Rowach. Słowem, czy można było te pieniądze spożytkować lepiej?
rozumiemy się? Będziemy się rozumieć, będzie dobrze... nie będziemy się rozumieć... rozumiemy się?
Adi, masz rację! Problem w tym, że nie przekazano nam do dyspozycji pieniędzy na zabezpieczenie plaż, lecz gotową karetkę wodną. Oczywiście, mogliśmy nie przyjąć tego prezentu; byłby prezent dla Łeby czy innej miejscowości. Mamy na to taki sam wpływ, jak na cuda dziejące się w związku z EURO 2012.
Edward Zając
Edward Zając